Dies visita : Dimarts i Dijous de 18 a 20
Telefono 933 141 704
Si algú està
interessat en col·laborar preguem envieu un correu a
infoaavvsantmarti@gmail.com
Des de l'any 2008 el Centre d'Estudis treballa per recuperar la història dels nostres barris. És un centre similar als que ja tenien altres barris del nostre entorn. Aquest estimulant projecte per- met posar a l'abast de tothom, el coneixement que sobre el nostre passat, llunyà o més recent, va sortint a la llum. Aquest és un projecte viu ja que la història es va escrivint dia a dia. És així com es va recollint l'esforç de tanta gent dels nostres barris al llarg d'aquests últims anys.
Bé és conèixer la història. Tenim un ampli ventall de monuments i restes que mostren el nostre paper al llarg dels segles. Així, des de la Vila Romana trobada recentment en els terrenys que aviat ocuparà la nova estació de l'AVE, restes realment importants per als que haurem d'exigir respecte i un marc al barri on poder gaudir-les, fins a les masies, o millor dit el que queda d'elles, com a reflex del món rural que va configurar el nostre poble. Salvar Can Riera i donar-li un ús apropiat també és un compromís de treball del nostre Centre d'Estudis.
Donar a conèixer que va representar el Rec Comtal a partir de l'S.X i com el territori quedava configurat per camins i sèquies, creus de terme i molins. Entendre que representava que, al costat de la nostra Església de Sant Martí, estigués l'Ajuntament de tot el poble de Sant Martí de Provençals, que arribava des de la Sagrada Família fins al Besòs, i des del Guinardó al mar, i al costat d'ell la presó , el jutjat de pau i el cementiri.
Veure com la indústria apareix en els nostres barris i amb ella la classe treballadora que, amb la seva lluita, ha configurat el model que avui tenim. Primer érem un territori de pas però a partir d'1 950 passem a ser un dels grans barris-dormitori de Barcelona. Recordar la Perona com un dels fets més importants que s'han donat al barri i interpretar-lo sense caure en tòpics esbiaixats. Conéixer per què es van construir els nostres barris amb aquesta estructura tan diferent, i com, gràcies a la lluita dels seus habitants, s'han pogut reconvertir aquells suburbis inicials en uns espais en els quals val la pena viure. Valorar els esforços dels veïns, organitzats al voltant de les Associacions de Veïns ens, que van aconseguir èxits molt importants com la de la Plaça doneu Porxos, la línia 2 del metro, el semicobriment de la Gran Via, la plaça del Ram de I ' Aigua i la plaça de la Palmera, entre d'altres. També reafirmar la identitat dels nostres barris amb l'ús correctes dels seus noms, identificant correctament cada un d'ells.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.